AutoCad de Hızlanmanın 5 Temel Kuralı


Birçok kaynaktan istemediğiniz kadar bilgi edinebilirsiniz. Çünkü her yerde her zaman elimizin altında internet var. Fakat söylediğim gibi, istemediğiniz bilgiler de mevcut. Durum böyle olunca aradığınızı bulmak zorlaşıyor. Bu yazının sonuna geldiğinizde sadece temel şeyler sunduğumu ve aslında istediğiniz şeyin ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.


  1. Arayüzü Özelleştirin : Herkesin çalışma şekli, alışkanlıkları farklıdır. Bazen küçücük bir iş için başkasının bilgisayarına oturduğunuzda ne kadar zorlandığınızı hatırlıyor musunuz? İşte Autocad de hızlanmanızı en çok etkileyen şeylerden biri alışkanlıklarınız. Ekrana baktığınızda sadece işinize yarayacak araç çubukları bulunmalı. Aksi halde istediğiniz şeye ulaşmanız zorlaşacak. Aşağıdaki fotoğrafta benim kullandığım arayüzü göreceksiniz. Yalnızca sık kullandığım komutlar mevcut.

  1. Kısayol Tuşları: Araştırdıysanız birçok yerde karşınıza çıkmıştır bu öneri. Evet, muhakkak kısayol tuslarını kullanmalısınız. Fakat benim söylemek istediğim daha mühim bir şey var. Çok gerekli bir durum yoksa kesinlikle kısayolları değiştirmeyin. Olduğu gibi kullanmak, varsayılana alışmak zor değil merak etmeyin.
  2. Yalnızca Ekrana Bakın: Çizim yaparken başka nereye bakacağım ki diyor olabilirsiniz. Klavyeye ne kadar çok baktığınızın farkında değilsiniz o zaman. İsterseniz 10 parmak klavye kullanma konusunda pratik yapın, isterseniz kendinizi zorlayarak alışmaya çalışın. Ama muhakkak klavyeye bakmaktan vazgeçin. Klavyeye bakmamak kısayol tuslarını kullanmak kadar önemli. Zaten bakarsanız kısayol tuslarını kullanmanızın bir anlamı kalmıyor.
  3. Önleminizi Alın: Yaptığınız çizimi kaybettiğiniz oldu mu? Elektrik kesilse yaptığınız son 10 dakikalık çizimi bile kaybetseniz sizi çok soğutur. Aynı şeyleri baştan yapmak ladar kötü bir şey olamaz. Öncelikle kesinlikle Autocad in otomatik kaydetme ayarlarını gözden geçirin. Kendinize uygun dakikaya göre ayarlayın. Boş anlarınız olur bazen. Ekrana bakıp düşündüğünüz anlar. İşte bu gibi durumlarda kesinlikle Ctrl + S yapmayı ihmal etmeyin. Çalışma süreniz uzunsa muhakkak projenizi farklı kaydedin. Hatta çok büyük projelerinizde harici bir diske yada farklı bir mail adresinize mail atarak yedekleyin. Bunlara üşenmemenizi tavsiye ederim. 
  4. Öğrenmeye Devam Edin: Yıllar önce öğrendiğiniz programın kim bilir ne kadar özelliği değişti. Eski ve uzun yöntemleri bırakın ve yeniliklerden haberdar olun. Örneğin Autocad in çok eski versiyonlarında QSelect komutu bulunmuyordu. Seçimlerinizi özelleştirmenin böyle kolay bir yolunu öğrenmemek sizi inanılmaz yavaşlatır. Bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Bu yüzden size vakit kaybettiren, uğraştıran işlemlerinizin kolay yollarını internette veya baskalarına sorarak muhakkak öğrenmeye çalışın. Bu yazıyı okumuş olmanız bir yerlerden başladığınızı gösterir. Umarım söylediklerimi uygular ve faydasını görürsünüz.

Hızlı çizimler..


Etiketler: , , , , , , ,