AutoCAD - Tarama ve Alan Ölçme Problemleri (Hatch)(Area)

AutoCad de tarama yaparken bir çok kez başınıza gelmiştir; tarama yapmaya çalışırken yada alan ölçmek istersen Autocad istediğiniz şeyi yapamaz. Bunun bir kaç sebebi olabilir. Fakat en çok karşımıza çıkan sebep genellikle objelerimizin koordinat düzlemi üzerinde aynı yükseklikte bulunmuyor olmasıdır.

Hatch - Area

Objeler aynı düzlem üzerinde bulunmadığında devreye üçüncü boyut girer. Aslında biz iki boyutlu çalışıyor olduğumuzdan üçüncü boyuttaki değişiklikleri farkedemiyoruz. Bu durum da bizi alan ölçerken yada tarama yaparken zor durumda bırakır. Çözümü bilmeyenlerin sorunlu bölgedeki objeleri silip baştan çizdiğini yada üzerinden pline ile geçip çözüm üretmeye kalktığını tahmin edebiliyorum.

Yukardaki çizime üçüncü boyutunu görebileceğimiz bir açıdan bakalım;
Autocad -View
Gördüğünüz gibi tarama yapamamızın sebebi çizgilerden birinin (daha fazlası da olabilir) z ekseninde farklı koordinatta olmasından dolayı kapalı bir alan elde edememiş oluşumuz. Fotografta sol taraftaki pencerede Geometry panelindeki parametrelere baktığmızda  Start Z ve Delta Z değerleri 0 dan farklı.
Bu pencereyi (properties) görüntüleyebilmek için klavyenizden Ctrl + 1 tuşlarına basmanız yeterli olacaktır.

Çözüme gelince; Properties penceresini açıp problemli objenizi (yada problemli olduğunuz düşündüğünüz birden fazla objeyi aynı anda) seçip Start Z ve End Z parametrelerini 0 yapmanız yeterli olacaktır. Siz onları sıfırladığınızda Delta Z otomatik olarak 0 olacaktır. Delta Z nin sıfır olduğunu gördüğünüzde probleminiz çözülmüş demektir.

AutoCad de tarama yaparken ve alan ölçerken karşımıza çıkan sorunlardan birinin çözümünü anlatmaya çalıştım. Bu makale yardımcı olmazsa lütfen sorununuzu anlatan bir yorum yazın.

Hızlı çizimler..




Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,