Altın Oran Derken?

Altın Oran Örnekleri
Altın Oran
Kimin keşfettiği tam olarak bilinememesiyle birlikte ilahi bir gerçekliği olduğuna şüphem yok. Altın oran normal yaşantınızda siz farkında olmasanız bile sürekli karşı karşıya kaldığınız matematiksel kanıtları olan bir gerçektir. 

Kısacası 1,618 


Bir çok sanat eserinde sıkça kullanılması aslında en büyük sanatçının bir çok eserinde bulunmasından kaynaklı. Çünkü yaradanın insan vücudunda ve doğada bulunun bir çok varlıkta böyle bir düzeni sıkça kullanması insan eliyle Altın Oran kullanılmasının göze hoş gelmesine sebep olduğu düşünülmektedir. Şöyle bir düşünün; karşınızdaki insanın yüzüne bakarken, kendi ellerinize bakarken bile bu oranın etkisi altındasınız. Doğada o kadar çok şey altın orana sahip ki insanlar bunun farkına vardıkça ürettikleri her şeyde bu oranı kullanmaya başlamışlar. Salonunuzda duran sehpa bile farkında olan bir zanaatkar tarafından üretildiyse altın orana sahip olabilir.


Leonardonun meşhur tablolarından, Mısır piramitlerine, bilindik firmaların logolarından en etkileyici fotoğraflara... 

Matematiksel ifadelerden kaçınmak istiyorum ama basitçe şöyle örnekleyebiliriz:
Boyunuzu ölçün. Ardından da göbek deliğinizden yere kadar olan mesafeyi ölçün ve birbirine bölün.
1,618 e yakın bir rakam mı çıktı ? Tam olarak çıkmadıysa emin olun hata O nda değil, sizin ölçme veya bölme yeteneğinizde :)

Kadraj
Fotoğraf Altın Nokta

Yukardaki fotoğrafta çocuk kadrajın öyle bir noktasında ki ilk bakışta dikkatinizi çekecek yerde. Fotoğraf sanatında kullanılması ilginizin sizin istediğiniz yere değil de fotoğrafçının istediği yere çekilmesini sağlıyor.
Altın Nokta

Burda da kadrajdaki altın noktaları görüyorsunuz. Bir üsteki fotografla kıyasladığınızda çocuğun ne kadar doğru bir noktada konumlandırıldığını anlayacaksınız. Denemenizi tavsiye ederim. Bu dört noktadan herhangi birine objenizi yerleştirdiğinizde ortaya koyduğunuz halinden daha dikkat çekici ve göze hoş gelen bir fotoğraf olacağına şüpheniz olmasın.

Yukarda birde bilindik markaların logolarından örnek olarak bahsetmiştim. Dikkatinizi çekmek ve farklı etki yaratmak için fıtratınızda var olan bir özelliğin kullanılmasının ne kadar etkileyici olduğunu aşağıdaki resimlere bakınca daha iyi anlayacaksınız.
Altın Oran Örnekleri

Altın Oran Örnekleri

Altın Oran Örnekleri

Altın Oran Örnekleri

Altın Oran Örnekleri

Altın Oran derken ne düşüneceksiniz artık? Sıradan bir matematiksel terim değil gibi öyle değil mi? Ayçiçeği, salyangoz,insan vücudu,Kabe nin Dünya üzerindeki yeri.. Örnekler çok fazla. Siz de odanızın yerleşiminde masanızın düzeninde, yaptığınız tasarımlarda Altın Oran ın etkilerini test edebilirsiniz.

Etiketler: , , , , , , , , ,