Perspektif Bakış Açısı

Perspektif
Perspektif deyince aklınıza ne geliyor? Kitabi bilgiler mi? Açılar, farklı terimler, karmaşık bir yapı mı? Perspektif bakış açısı aslında düşündüğünüzden daha basit bir şeyi anımsatmalı. Sözlük anlamlarını, kitaplarda yazan tarifleri, hesapları bir kenara bırakın. Bu yazıyı okurken bir mekanın içindeyseniz şöyle bir pencereden dışarı bakın. Bir yol görebiliyorsanız yolun sonuna doğru uzatın bakışlarınızı. Söylemek istediğim şeyi anladınız sanırım. Hatta imkanınız varsa aynı manzaraya farklı bir yükseklikten bakın. Açınız değiştikçe gördüğünüz manzaranın perspektifinin de değiştini fark edeceksiniz. İşte sizin daha önce okuduğunuz kitabi bilgiler, öğrendiğiniz terimler, açılar, hesaplar aslında bunu anlatmaya çalışıyor. 


"Perspektif = Bakış Açısı"

Size ne öğrettiler bilmiyorum. Ama anlaşılmaz olduğuna eminim. Fakat bilmesiniz ki sokağa çıktığınızda yahut masanızda duran herhangi bir nesneye dikkatli baktığınızda olayı zaten kendiniz çözeceksiniz.

Resim çizer misiniz? Yoksa eliniz böyle şeylere hiç yatkın değil mi? Bence elinizin yatkın olup olmamasını boşverin ve yukardaki resmi dikkatlice önceleyin. Tüm çizgilerin aslında ufukta bir noktada buluştuğunu fark ettiniz mi? Bir kez olsun elinize kağıt kalemi alıp çok daha sade bir sokak düşünüp çizmeyi dener misiniz? Eğer denerseniz yeteneğinizi fark edeceğinizi vaat ediyorum.

Ufuk Çizgisi
Bakın size basit bir örnek daha. Yan tarafta görmüş olduğunuz resmi taklit etmeye çalışın. Resim çizmek bazen sadece düz çizgilerden ibarettir. Teknik resim derken illa belli kalıpların kullanılabileceğinden mi bahsettiler ki? İster cetvel kullanın ister serbest el çalışın. Ortaya bir şeyler çıktıkça haklı olduğumu anlayacaksınız. Ve emin olun; denerseniz ortaya bir şeyler çıkar. Ve emin olun; sandığınızdan iyi şeyler çıkar! 

Şimdi biraz işin püf noktalarından bahsedelim.

- Ufuk çizgisi
- Kaçış noktası

Ufuk çizgisi takriben göz hizanızda olan ve görüşünüzün sonlandığı noktadır. Orda her şey çok küçüktür. Detay azdır. Ve kavuşma noktasıdır. Cisimlerin sizden uzaklaştığında ufaldığına göre ufuk çizgisine en yakın olan cisim gerçek boyutuna göre en küçük olandır. Yukarda kalan resimde aslında aynı boyda olan elektrik direklerinin küçük gözükmesi gibi.

Yazdıklarımı okurken kendi yeteneğinizi denemek isterseniz önce bir ufuk çizgisi çizin kağıdınıza.



Kaçış Noktası
Kaçış noktası da kafanızı karıştırmasın. Çizgilerin birleştiği yerdir aslında basitçe. Bir veya daha fazla olabilir bakış açınıza göre.Bir binaya köşesinden baktığınızı düşünün. Ana hatlarını da gözünüzde netleştirin. Solundaki hatlar bir noktada, sağındaki hatlar bir noktada birleşecektir. Yandaki şekiller tek kaçışlı ve daha fazlası için örnek olabilir.


Perspektif Bakış Açısı
Aslında önemli olan çizmek istediğiniz çizimlerin ufuk çizginize göre nerde durduklarıdır. Örneğin masanıza bir obje koyduğunuzda o sizin göz hizanızın altındadır ve tepesinden görürsünüz. Ama bir sokak silüeti çalışırken binalara yoldan bakıyorsanız göz hizanızdan yukardadırlar ve üstlerini tam olarak göremezsiniz. Bu durumda ufuk çizginiz ve kaçış noktalarınız ortada bir yerlerde kalır. Hatta alt kısma daha yakındır. Fakat yüksek bir yerden bir sokağa bakıyorsanız bu sefer de ufuk çizginizden aşağıda kalacaklardır. Lütfen yukardaki iki şematik çizimide inceleyin, söylediklerimi daha iyi anlayacaksınız.

Denedikçe nerde hata yaptığınızı fark edeceksiniz ve düzeltmenin de ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Perspektif denilen şey ufuk çizgisi ve kaçış noktalarından ibaret. Biraz vakit ayırsanız ne güzel şeyler çizeceksiniz. Denemek isterseniz size iki örnek resim göstereyim. İlk seferinde benzerini çizmeye çalışırsanız örneklere bakıp hatalarınızı daha kolay fark edebilirsiniz.



Yardımcı çizgiler kullanmayı unutmayın :)
Bir de yorum yapmayı.
Ve bir de sağ üst köşeden abone olup beğen ikonunu tıklamayı.

Perspektif Bakış Açısı




Etiketler: , , , , , , ,