Enerjiniz Yenilenebilir Mi?

enerji kaynakları
Güneş Enerjisi
Yenilenebilir enerji kaynaklarını duymuşsunuzdur. Fikir sahibi olmadığınızı düşünürsek kısacası; doğaya ve doğal kaynaklara zarar vermeyen ve bitmeyen enerji kaynakları diyebiliriz.

Örneğin ; Güneş panelleri sayesinde güneş enerjisini su ısıtmada kullanmak.

Bunun gibi onlarca örnek vermek mümkün. Biz öncelikle neler olduğuna bir göz atalım.



Bu maddeleri tek tek açıklamak, detaylandırmak istemiyorum. Ben daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminden bahsetmek istiyorum. 

Bu enerji kaynaklarını günümüzde artık makro ve mikro ölçekte kullanmak mümkün. Henüz ülkemizde mikro ölçekli olarak pek göremesekde örnek teşkil edebilecek olanlar var tabiki. Avrupa da ise artık insanlar çatılarında yada bahçelerinde ürettikleri elektriğin fazlasını bağlı bulunduğu elektrik kurumlarına satarak ek kazanç sağlamaya bile başlamış durumda. 

Rüzgar Enerjisi
Bu sistemlerin kendini kurtarması zaman aldığı için milletimizin pek sevmediği "parayı gömme" durumuyla karşı karşıya kalınması sebebi ile pek cazip gelmiyor. Yatırımdan ziyade atılımcı bir karaktere sahip olduğumuzdan kaynaklanıyor sanırım.

Mikro ölçekte aslında en çok güneş panelleri tercih ediliyor. Zira maliyet=verim dengesine bakıldığı zaman en verimli kaynak; Güneş. Güneş enerjisi kolunuzdaki saatlerde, trafik lambalarında, hesap makinelerinde vs zaten kullanılıyor. Fakat bu sistemlerin önündeki en büyük engel az önce dediğim gibi maliyet. Kurulum maliyetlerinin çok yüksek olması bir konut yada fabrika gibi üretim yapılan yapıların enerji ihtiyaçlarını doğal yollarla ve doğaya zarar vermeden gidermek oldukça maliyetli. Fakat Dünya yeraltı kaynaklarını insanla paylaşmaktan vazgeçtiğinde ve bazı şeylerin sonu geldiğinde bu sistemlerden başka şansımız kalmayacak. Zaten gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler tarafından teşvik edilmeye çalışılmasının sebeplerinden biri de bu. Evet küresel ısınmanın önüne geçmeye çalışılıyor. Ve aynı zamanda küresel bir kaosun önüne geçmeye çalışılıyor. Bügün dünya üzerindeki en büyük rant enerji. Ve tüm senaryolar aslında enerji kaynaklarını ele geçirerek güç sahibi (hatta en güçlü) olmak üzerine kurulmuştur. 

Bugün herkes evinin bahçesinde enerjisini üretebiliyor olsaydı inanıyor musunuz ki Afganistan da, Irak da, Suriye de bu kadar farklı milletten asker olurdu?

Enerji sistemleri yalnızca üretmekle alakalı yatırımları gerektirmez. Aynı zamanda yalıtımla alakalı yatırımları da gerektirir. Yapılardaki ısı yalıtımlarının kaliteli hale getirilmesi enerji ihtiyacınızı azaltacağından şu an ihtiyacınız olan enerjinin daha azını üretebiliyor olduğunuzda bile yeterli olmasını sağlayacak. Tabi yenilenebilir enerji kaynakları yatırımcılar için daha cazip. Makro ölçekli düşünüldüğünde bireysel kullanıcıya göre büyük yatırımcıların yenilenebilir enerji kaynakları için harcadıkları masrafların geri dönüşünü almaları daha kolay.

Aslında kaynaklar ve üretim şekli doğal da olsa enerji ihtiyacını zaltmaya yönelik çalışmak bence en güzeli.





Etiketler: , , , , , ,