İmar Barışı I İmar Affı


İmar affı
İmar barışı - İmar affı
Bildiğiniz üzere son dönemde konuşulan imar affı (imar barışı) birçok mağdur için umut oldu. Kat irtifakı olmayan, toprak tapulu diye tabir edilen (arsa payı) konutlarda yaşayanlar birçok problemle karşılaşmaktadır. En başta alım satımlarda banka kredisi kullanılamaması vatandaşı mağdur etmektedir.

Son dönemde konut satışlarındaki yavaşlama imar affı nın (imar barışı) gözükmeyen en temel sebebidir bence. Aynı zamanda da bu yolla ciddi gelir elde edilecek olması da bir başka sebep.

İmar affı başvurusu nasıl yapılır, imar affı nedir, imar barışının kapsamı, hesaplaması...

# Baştan hatırlatalım; Son başvuru tarihi 31 Ekim 2018



İmar barışı nedir, ne değildir?

# İmar yoksa barışta yok!

İmar barışı sayesinde tapu sahibi, mal sahibi olacağınızı düşünmeyin.
Aslında temelinde yanlışı yanlışla düzelten bu sistemde bir nevi üstü örtülemeyen, düzeltilemeyen geçmiş hataları çağımızın prosedürlerine uygun hale getirmek amaçlanmıştır.
Yeni yapılmış (2-3 yıllık), bir sebepten iskân alınamamış. Fakat daireler dükkanlar satılmış. Yaşayan bir bina. Ama sular idaresi su bağlamıyor, daireler süzme sayaç ile şantiye suyu kullanıyor.
Bu ve buna benzer durumlara çevrenizde çok fazla rastlamışsınızdır.
İşte imar barışı sayesinde alınan “yapı kayıt belgesi” ile bunun gibi mağduriyetlerin önüne geçilmesi düşünülmektedir. Aynı zamanda ciddi bir gelir elde edilecektir. Bu gelirin de “kentsel dönüşüm” çalışmalarında kullanılacağı söylenmektedir.

# Yapı kayıt belgesi için  31 Aralık 2017 tarihinden önceki binalar için başvuru yapılabilir!



Ücret nedir?

Açıkçası örnek olarak araştırdığım ve çevremde gördüğüm rakamlar beklediğimden çok yüksek rakamlar. Zaten bu yüzden yukarda da ücret konusunda imalı söylemlerde bulundum.
Sisteme girip çeşitli bilgileri doldurduğunuzda (arsa m², konut mu ticari mi, rayiç değer, vs vs.. ) otomatik olarak meblağ hesaplanacak.


Başvuruyu nasıl yapacaksınız?
 # E-Devlet üzerinden!

Şunu söylemeliyim ki bu konu gündeme geldiğinde bir çok fırsatçının avuçlarını ovuşturmaya başladığına eminim. Konu istismara çok açık. Belediye ile işi olmayan insanların hemen bir mimar mühendise yada danışmanlık bürolarına gidip yapılması gerekenleri onların ağzından dinleyip de ürkeceğine eminim. Çünkü fırsatı değerlendirip hizmet bedeli adı altında bir ücret alabilmeleri için durumun çok karmaşık olup vatandaşın kendi başına altından kalkamayacak gibi gözükmesi gerekmektedir. Tabi ki işini hakkıyla yapıp meslek etiğine uygun davrananları töhmet altında bırakmak istemem.

#Tavsiyem, hem internetten, hem belediyeden, hem mimarlık hizmeti veren bürolardan konuyu detaylıca araştırın.


Başvuru için gerekli evraklar nelerdir?

# Tabi ki e-devlet şifresi.

# Kişisel bilgiler (telefon numarası, e-posta adresi vs.)

# Beyan edilecek yapının bilgileri (açık adresi, tapusu, ada parsel bilgileri)

# Binaya ait diğer bilgiler (arsa m² si , inşaat alanı, bağımsız bölüm sayıları, yapı sınıfı, emlak vergi değeri(rayiç değer ilgili belediyeden alınabilir))

# Bundan sonrası ise binadaki aykırılığın tarif edilmesi, fotoğrafla desteklenmesi gibi maddelerdir.

Aslında sisteme girdiğinizde kolaylıkla ilerleyeceksiniz.


Başvuruyu yaptığınız. Peki ya sonra?

Açıkçası başvurudan sonrası için edindiğim bilgiler, parayı yatırdıktan sonra onay alıp pat diye evrakın verileceğine dair. Fakat bu kadar basit olabileceğini düşünmüyorum.

Arsada yola terk varsa? Tecavüz varsa? Nasıl bir cevap verilecek. Parayı yatırdıktan sonra dönüşü olacak mı? Projesi yoksa, ne istenecek. Binanın mevcut durumunu göstermesi için röleve istenecek mi?

Lütfen tecrübelerinizi, başınıza gelenleri paylaşın.
İmar barışından faydalanmak isteyenler için yol gösterecek her yoruma açığız.

İmar affı başvurusu nasıl yapılır, imar affı nedir, imar barışının kapsamı, hesaplaması...

Eklemek isterim, röleve ihtiyacınız olursa iletişime geçebilirsiniz!


Etiketler: , , , , , , , , , , ,